Kelan kuntoutuspsykoterapia
Tämän tekstin on tarkoitus selventää mistä Kelan kuntoutuspsykoterapiassa on kyse ja mitä käytäntöjä kuntoutuspsykoterapiaan liittyy.
Suurin osa tekstistä perustuu Kela.fi antamiin tietoihin.
Milloin Kelan kuntoutuspsykoterapiaa?
”Kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on edistää kuntoutujan työ- ja opiskelukykyä sekä tukea opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai sinne palaamista.” -Kela
”Voit saada Kelan korvaamaa psykoterapiaa, jos olet 16–67-vuotias ja
- työ- tai opiskelukykysi on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi
- olet saanut mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen vähintään 3 kk asianmukaista hoitoa
- psykiatrin lausunnon perusteella voidaan arvioida, että kuntoutuspsykoterapia on tarpeen työ- tai opiskelukykysi tukemiseksi tai parantamiseksi.
Kuntoutuspsykoterapia voi olla yksilö-, ryhmä-, perhe- tai paripsykoterapiaa. 16–25-vuotiaille se voi olla myös musiikkiterapiaa tai kuvataideterapiaa. Nuoren terapiaan voi liittyä myös vanhempien ohjauskäyntejä.” -Kela
Hakuprosessi
Sinulla on todettu olevan mielenterveyden häiriö. Sen jälkeen sinulla tulee olla 3kk asianmukaista hoitoa. Asianmukaisella hoidolla tarkoitetaan julkisen tai yksityisen terveydenhuollon yksikössä annettua hyvän hoitokäytännön mukaista hoitoa, johon sisältyy henkilön tilanteen kannalta tarpeellinen lääketieteellinen, psykiatrinen ja psykoterapeuttinen tutkimus ja hoito. Tämän täyttyessä psykiatri voi kirjoittaa sinulle B-lausunnon, jonka tarvitset Kelan kuntoutuspsykoterapiahakemuksen liitteeksi. B-lausunnon tulee olla enintään vuoden vanha.
- 1. vuoden hakeminen
Täytä kuntoutuspsykoterapiahakemus ja liitä hakemukseen psykiatrin B-lausunto
- 2. ja 3. vuoden hakeminen (4-6 viikkoa ennen ensimmäisen vuoden päättymistä):
Keskustele aina psykoterapeuttisi kanssa kuntoutuspsykoterapian jakosuunnitelmista. Jos jatkamiselle on tarvetta, täytä sama kuntoutuspsykoterapiahakemus kuin ensimmäistä vuotta haettaessa ja liitä hakemukseen hoitavan lääkärin tai psykiatrin B-lausunto (muista varata lääkärinaika hyvissä ajoin!) sekä psykoterapeuttisi laatima kuntoutuspalaute.
Jakson pituus ja käyntimäärät
Kuntoutuspsykoterapiaa myönnetään vuodeksi kerrallaan. Maksimiaika Kelan korvaamaa psykoterapiaa on 3 vuotta. Psykoterapiaa korvataan vuodessa enintään 80 kertaa ja kaikkiaan enintään 200 kertaa.
Käyntien pituus yksilöpsykoterapiassa yleensä 45min. Käynti voidaan toteuttaa ja korvata myös kaksoiskäyntinä (90min), jos kuntoutujan olosuhteet tai psykoterapiamenetelmä sitä edellyttävät. Kaksoiskäyntien tulee aina perustua kuntoutujan tilanteeseen ja tarpeeseen.
Yksittäisille terapiakäynneille on mahdollista, terapeutin ja asiakkaan harkinnan perusteella, pyytää mukaan myös asiakkaan puoliso tai perhe, silloin kun se terapian etenemisen kannalta on tarpeen.
Yksilöpsykoterapian rinnalle voidaan myöntää perhe- tai pariterapiaa (tehdä erikseen perhe- tai pariterapiapäätös), jos asiakkaan tilanne on sellainen, että se edellyttää pidempikestoista työstämistä yhdessä perheen tai puolison kanssa. Tällöin perhe- tai pariterapian tarve tulee yksilöllisesti perustella kuntoutussuunnitelmassa/ lääkärinlausunnossa. Terapioiden yhteenlaskettu käyntimäärä ei saa ylittää 80 kertaa vuodessa eikä 200 kertaa kolmessa vuodessa
Psykoterapeutin (=palveluntuottajan) löytäminen
Kelan sivuilta löytyy palveluntuottajahaku, josta voit etsiä psykoterapeuttia. Otathan huomioon, etteivät kaikki psykoterapeutit ole halunneet tietojaan Kelan palveluntuottajahakukoneeseen. Eli vaikka muualta löytämääsi psykoterapeuttia ei löydy hakukoneesta, voi hän silti olla Kelan hyväksymä palveluntuottaja. Sopivan psykoterapeutin etsintään voit saada apua täältä.
Korvauskäytännöt
Kela korvaa yksilöpsykoterapiakäynnistä 57,60€/45min. Kela ei korvaa peruuntuneita käyntejä. Sovi psykoterapeuttisi kanssa kumpi hakee korvaukset Kelasta. Omien asiakkaideni kohdalla korvausten hakemisen hoidan minä.
Kuntoutusta korvataan aikaisintaan sen kalenterikuukauden alusta lukien, jona kuntoutushakemus jätettiin Kelalle. Kuntoutus voidaan erityisestä syystä myöntää takautuvasti, kuitenkin enintään kuuden kuukauden ajalta, ennen sen hakemista
Psykoterapian päättyminen
Psykoterapia voi päättyä ensimmäisen, toisen tai kolmannen vuoden jälkeen. Psykoterapian voi päättää myös, vaikka myönnettyä psykoterapiaa olisi vuodelle vielä jäljellä. Päättymisestä tulee keskustella oman psykoterapeutin kanssa. Ennen psykoterapian päättymistä käyntejä voidaan toteuttaa harvennetusti (kysy tästä aina omalta psykoterapeutiltasi). Psykoterapian päättymisen jälkeen psykoterapeutti kirjoittaa kuntoutuspalautteen mahdollisimman pian. Katso myös Uusi kuntoutuspsykoterapia jakso.
Psykoterapeutin vaihtuminen
Psykoterapeuttia on oikeus vaihtaa kesken psykoterapiasuhteen. Vaihdosta on tärkeää keskustella avoimesti psykoterapeuttisi kanssa. Voit myös kysyä neuvoa Kelasta. Vaihdon syy voi liittyä monenlaisiin seikkoihin.
Uusi kuntoutuspsykoterapia jakso (tauottaminen ja nk. karenssi)
Sovittu tauko tarkoittaa yhteistyössä (psykoterapeutti & asiakas) sovittua määräaikaista taukoa, jonka jälkeen psykoterapia jatkuu sovitusti. Taukoon tulee olla erityinen syy. Tauon pituuden tulee olla yli 2kk, jotta se luokitellaan tauoksi. Asiakkaan tulee ilmoittaa tauosta Kelaan.
Kuntoutuspsykoterapian voi lopettamisen jälkeen (huom. silloin kun 3 vuotta ei ole täyttynyt) aktivoida vuoden sisällä psykoterapian päättymisestä, jos sille on perusteet. Aktivointi tarkoittaa uuden kuntoutuspsykoterapiahakemuksen välittämistä Kelaan.
Kela voi korvata erityisin perustein uuden, enintään 3 vuotta kestävän terapiajakson, jos edellisen jakson päättymisestä on kulunut vähintään 5 vuotta.
Kuntoutuspsykoterapia & ulkomaat
Sinulle voidaan korvata psykoterapiaa myös ulkomailla ollessasi, jos ulkomailla oleilu on väliaikaista (max 6kk). Kuntoutuspsykoterapiaa voidaan korvata etäkuntoutuksena silloin, jos asiakas esimerkiksi opiskelee tai on töissä ulkomaille. Edellytyksenä on, että asiakas on edelleen vakuutettuna Suomessa ja terapeutti työskentelee Suomessa. Kuntoutuspsykoterapia ulkomaille voi alkaa suoraan etäkuntoutuksena ilman edeltäviä kasvokkaisia tapaamisia.
Etäkuntoutus
Kuntoutuspsykoterapiaa on mahdollista toteuttaa reaaliaikaisena etäkuntoutuksena. Kuntoutuspsykoterapia tulee aina aloittaa kasvokkaisilla tapaamisilla. Näitä kasvokkaisia terapiatapaamisia on oltava terapian alkaessa vähintään kaksi. Ainoastaan tietyissä erityistilanteissa voi kuntoutuspsykoterapian aloittaa etäkuntoutuksena suoraan, ilman kasvokkaisia tapaamisia.
Hoitava taho
Hoitosuhteen tulee jatkua joko hoitavaan psykiatriin, työterveyslääkäriin tai muuhun hoitavaan lääkäriin myös kuntoutuspsykoterapian aikana. Kuntoutuspsykoterapiasuhde ei korvaa hoitosuhdetta hoitavaan tahoon.