Psykoterapeutin löytäminen
Julkinen keskustelu psykoterapeuttien löytämisen vaikeudesta ei useinkaan houkuttele psykoterapian aloitukseen. Pyrin tämän blogitekstin avulla omalta osaltani auttamaan asiakkaita löytämään psykoterapeutin itselleen.
Toiveiden ja tarpeiden kirkastaminen
Kirkasta ihan ensiksi itsellesi millaista psykoterapiaa ja psykoterapeuttia olet etsimässä.
Onko kyseessä Kelan kuntoutuspsykoterapia, vaativa lääkinnällinen kuntoutus, vakuutuksen kattama psykoterapia, palvelusetelipsykoterapia vai maksatko kenties itse? Tämä tieto ohjaa hakuprosessia.
Psykoterapiasuuntausta sinulle on voitu suositella psykiatrin tai muun ammattilaisen toimesta. Suuntauksista puhun myöhemmin, mutta henkilökohtaisesti pidän olennaisempana hoitosuhteen laatua kuin sitä mikä psykoterapeutin suuntaus on. Älkää ymmärtäkö minua kuitenkaan väärin. Suuntaus ja käytetyt keinot ja menetelmät ovat olennainen osa hoitoa, mutta eivät kaikki kaikessa.
Lue erilaisilta sivustoilta, miten psykoterapeutit kuvailevat itseään ja tapaansa työskennellä asiakkaan kanssa. Pohdi millainen psykoterapeutti voisi tuntua sinulle sopivalta. Kaipaatko aktiivista työskentelyotetta, välitehtäviä, harjoitteita, keskustelua tai vaikkapa nykyhetkeä ja/tai historiaa painottavaa työskentelyä.
Tarkasta tarvittaessa kuvailusta psykoterapeutin pätevyys toimia palveluntuottajana (esim. Kelan kuntoutuspsykoterapia, vaativa lääkinnällinen kuntoutus ja palvelusetelipsykoterapiat). Myös vastaanoton sijainti saattaa olla sinulle merkityksellinen. Joillekin myös psykoterapeutin iällä, sukupuolella, käyntihinnalla ja kokemuksen määrällä on väliä.
Psykoterapeutteja löydät erilaisten psykoterapiakeskusten, lääkäriasemien ja yhdistysten kotisivuilta tai muilta sivustoilta, jotka keskittyvät psykoterapiaan. Alle olen listannut muutamia katselemisen arvoisia sivustoja.
Tärkeitä linkkejä psykoterapeutin etsimiseksi
KKT-keskus Arvo (työskentelen itse KKT-keskus Arvossa) – Helsinki, Tampere, Turku & Salo
Minduu – Kaikki paikkakunnat
SKY ry – kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutteja – Kaikki paikkakunnat
Helsingin Psykoterapiayhdistys – psykoanalyyttinen/psykodynaaminen psykoterapia – Helsinki
Pirkanmaan psykoterapeuttirekisteri – Pirkanmaa
Integratiivisen psykoterapian yhdistys – Integratiivinen psykoterapia – Kaikki paikkakunnat
Traumaterapiakeskus – Traumapsykoterapia – Helsinki & Oulu
Suomen lasten ja nuorisopsykoterapiayhdistys – Kaikki paikkakunnat
Kognitiivis-analyyttinen psykoterapiayhdistys – Kognitiivis-analyyttinen psykoterapia – Kaikki paikkakunnat
Keski-Suomen psykoterapeuttiyhdistys – Keski-Suomi
Itä-Suomen psykoterapiayhdistys – psykoanalyyttinen – Itä-Suomi
Psykoanalyyttisen psykoterapian yhdistys – psykoanalyyttinen (huom! Järjestön terapeutit toimivat eri puolilla ruotsinkielistä Suomea ja työskentelevät vaihtelevasti eri ikäryhmien kanssa, myös suomeksi ja englanniksi)
Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutit – Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia – Kaikki paikkakunnat
Suomen perhe- ja pariterapiayhdistys – Pari- ja perhepsykoterapia – Kaikki paikkakunnat
Suomen kuvataidepsykoterapia – Kuvataidepsykoterapia – Kaikki paikkakunnat
EMDR – Kaikki paikkakunnat
Pohjanmaan psykoterapiaseura – psykoanalyyttinen/psykodynaaminen – Pohjanmaa
Ryhmäanalyysiyhdistys – Ryhmäpsykoterapia – Kaikki paikkakunnat
Psykologiliitto – Kaikki paikkakunnat. (Huom! muista hakukoneessa hakea psykoterapeuttia)
Psykoterapiaa ammattitaidolla-sivusto – Kaikki paikkakunnat
Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajat löytyvät täältä. Otathan huomioon, että kaikki Kelan hyväksymät palveluntuottajat eivät ole em. listalla, sillä osa on liiallisten yhteydenottojen tm. syiden vuoksi pyytänyt yhteystietojen poistamista.
Palvelusetelituottajat löydät täältä. Mm. Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi ja HUS-yhtymä tarjoavat eri mittaisia psykoterapian palveluseteleitä.
Useimmat psykoterapeutit tuottavat vakuutuksen korvaamia psykoterapioita. Usein maksusitoumuksessa lukee, että psykoterapeutin tulee olla Valviran hyväksymä.
Psykoterapeuttiopiskelijat ovat myös vaihtoehto esim. itse maksaville asiakkaille. Opiskelijat ovat usein jo hyvin kokeneita alallaan. Opiskelijalla on työnohjaus opintojen ja työn tukena. Listausta opiskelijoista ei ole olemassa, mutta esim. Minduu:n tai psykoterapiakeskusten kautta voit löytää heidän yhteystietojaan.
Yhteydenotto
Kun olet löytänyt sopivalta vaikuttavan psykoterapeutin, selvitä miten hän toivoo yhteydenottoa. Henkilökohtaisesti suosin aina sähköpostiviestiä, jossa on lyhyesti kerrottu tärkeimmät asiat. Sinun ei tarvitse kertoa yksityiskohtia omasta tilanteestasi.
Viestistä olisi tärkeää löytyä lyhyt kuvaus itsestäsi, syystä hakeutua psykoterapiaan, sopivista käyntiajoista, aloitusajankohtaan liittyvistä toiveista, rajoitteista, yleisesti toiveista sekä siitä, onko kyseessä Kelan kuntoutuspsykoterapia, vakuutuksen korvaama psykoterapia vai tulisitko vastaanotolle itse maksaen. Muista mainita, jos toivot etävastaanottomahdollisuutta. Kerro loppuun, että olisit halukas tulemaan tutustumiskäynnille, jos psykoterapeutilla olisi asiakaspaikka vapaana.
Tutustumiskäynnistä kerron lyhyesti toisessa blogissa. Kyseiseen blogiin pääset tästä.