Tutustumiskäynti
Psykoterapeutit tarjoavat usein tutustumiskäyntiä, jonka sisältö vaihtelee psykoterapeutista riippuen. Tutustumiskäynnin avulla voit löytää itsellesi juuri sopivan psykoterapeutin.
Tuntuu epämukavalta ohjeistaa asiakkaita käymään useammilla tutustumiskäynneillä, sillä vapaiden psykoterapiapaikkojen puute ja taloudelliset syyt saattavat toimia merkittävinä esteinä. Jos sinulla kuitenkin on mahdollisuus useampiin tutustumiskäynteihin, kannattaa mahdollisuus hyödyntää.
Tutustumiskäynnin kesto on usein 45-60min. Hinta on usein normaali psykoterapiakäynnin hinta (n. 90-115€). Tutustumiskäynti on uusi tilanne molemmille osapuolille ja on ihan normaalia kokea jännittyneisyyttä käynnin aikana. Jotkut asiakkaat ovat jäsennelleet itselleen tärkeitä asioita paperille/kännykkään ja hyödyntävät sitä käynnillä.
Tutustumiskäynnin sisältö saattaa vaihdella psykoterapeutista riippuen. Omilla tutustumiskäynneilläni pyrin luomaan rauhallisen ja turvallisen ilmapiirin, jossa saat kertoa juuri niistä asioista, mitkä tuntuu sillä hetkellä tärkeiltä. Tutustumiskäynnillä voit kertoa tarkemmin itsestäsi ja omasta tilanteestasi. Voit kuvailla miksi olet hakeutunut psykoterapiaan ja mihin asioihin toivoisit apua. Kysy tarvittaessa psykoterapeutilta itsellesi tärkeitä seikkoja. Niitä voisivat olla mm. perehtyneisyys samankaltaisiin haasteisiin mitä itse koet tai vaikkapa psykoterapeutin tavat työskennellä. Tutustumiskäynnillä voit kartoittaa myös käytäntöjä kuten käyntiajat ja -hinnat, perumisehdot, loma-ajat, psykoterapian aloitusajankohta, kirjaamiskäytännöt, etävastaanottomahdollisuus ym.
Kuulostele omaa kokemustasi tutustumiskäynniltä. Voisiko tässä olla hoitosuhde, jossa on turvallista kertoa itselle vaikeista asioista? Tuntuiko, että tulit ymmärretyksi? Koitko hyötyväsi jo tästä ensimmäisestä käynnistä? Useinkaan sinun ei tarvitse tehdä päätöstä käynnin lopuksi, vaan psykoterapeutit yleensä antavat aikaa päätöksen teolle. Jos kuitenkin olet heti varma, että juuri tämän psykoterapeutin kanssa haluat aloittaa psykoterapian, niin miettimisaika ei ole pakollinen.
Joskus psykoterapeutti voi kokea, ettei ehkä ole oikea ihminen auttamaan sinua. Tätäkin tapahtuu, eikä sitä tarvitse liiaksi säikähtää. Useimmiten kyse voi olla siitä, ettei psykoterapeutilla ole oikeanlaista osaamista, työskentelytavat eivät sovellu tilanteeseesi tai psykoterapeutti arvelee sinun hyötyvän eri tyyppisestä psykoterapeutista tai suuntauksesta.